perjantai 14. joulukuuta 2012

14. luukku

Päiväkotia on vielä viikko jäljellä ennen joululoman alkua, mutta veimme lasten ryhmien aikuisille kortit ajoissa, että varmasti ehtivät saada ennen lomien alkua.


Korteissa on kiinni heijastimet, joita teimme lasten kanssa kutistemuovista. Tämä oli meille uusi materiaali ja se osoittautui sopivan varsin hyvin lasten kanssa askarteluun.

Korttien mukana menevät heijastimet on tehty Sinellistä ostetusta kutistemuovista, monesta muustakin paikasta sitä näyttää saavan. Kutistemuovi on saksilla leikattavaa muovikalvoa, joka nimensä mukaisesti kutistuu uunissa. Aluksi hioin muovikalvoa kevyesti hienolla hiekkapaperilla pysty- ja vaakasuuntaan, sillä muuten siihen tarttuu vain permanent-tussi ja sitä taas en viitsi antaa lasten käyttöön. Hiomisen jälkeen kalvoon pystyi piirtämään tavallisilla puuvärreillä ja myös leimasinvärit jäivät hyvin kiinni. 

Leimasimien kanssa ongelmaksi osoittautui värin leviäminen hionnan tuomia juonteita pitkin ja värin hidas kuivuminen. Puuvärien kanssa näitä ongelmia ei ollut, vaan kun olin piirtänyt tussilla piparimuotin avulla kuvioita, lapset saattoivat itse värittää ne. Ei haittaa vaikka väristä ei tulisi aivan tasaista tai kovin vahvaa sillä kutistaminen voimistaa värejä.

Värityksen jälkeen kuviot leikattiin ja niihin tehtiin reiät tavallisella rei´ittäjällä. UUniin 175 astetta lämpöä  ja leivinpapperin päällä korkeintaan kolme minuuttia. Laita kuviot oikea puoli ylöspäin (itse laitoin väripuolen alaspäin), alapuoli jäi ainakin minulla hiukan epätasaiseksi. Sileimmän kuvion sai laittamalla hiotun väripuolen alaspäin, jolloin kaikki epätasaisiuudet olivat alla ja  päällipuolesta tuli ihanan sileä ja tasainen. Nämä käpristyvät hurjan näköisiksi kutistuessaan, mutta ei huolta: ne myös suoristuvat on ovat riittävän pieniä. jos kuvio jää mutkalle, voi sen HETI uunista ottamiseen jälkeen painaa suoraksi. Varo kuiitenkin sormiasi, kuviot ovat kuumia!

Muovikovioiden taakse liimasin sopivan palan heijastinkangasta, samaa mitä käytetään heijastinliiveissä eli pitäisi olla hyvin näkyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti